[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Saliniteitsgradiënt in het Schelde-estuarium: deelrapport 2. Scenario analyse numerieke modellering
Smolders, S.; Kaptein, S.J. (2024). Saliniteitsgradiënt in het Schelde-estuarium: deelrapport 2. Scenario analyse numerieke modellering. Versie 4.0. WL Rapporten, 19_081_2. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VII, 37 + 5 p. bijl. pp. https://dx.doi.org/10.48607/260
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , more
Saliniteitsgradiënt in het Schelde-estuarium: deelrapport 2. Scenario analyse numerieke modellering

Available in  Authors 
Document type: Project report

Keywords
    Hydraulics and sediment > Hydrodynamics > Salt-water intrusion
    Numerical modelling
    Saline intrusion
    ANE, Scheldt Estuary [Marine Regions]
Author keywords
    Scenario analyse; TELEMAC

Project Top | Authors 
  • AvdT II - Saliniteitsgradiënt Schelde-estuarium, more

Contact details

Proposer: Vlaamse overheid; Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken; Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken; Departement Mobiliteit en Openbare Werken; Afdeling Maritieme Toegang, more


Authors  Top 
  • Smolders, S., more
  • Kaptein, S.J., more

Abstract
    Zoutindringing in het Schelde estuarium wordt in dit rapport bestudeerd door het vergelijken van  verschillende scenario’s met een referentie simulatie. Als referentie werd een afgeslankte versie van het  SCALDIS Schelde model genomen. Van dat model is aangetoond dat het in staat is de saliniteit en de variaties  ervan in het estuarium goed te reproduceren. Via scenario’s wordt onderzocht wat het effect van  zeespiegelstijging (0,5 en 1 m), verschillende debieten bovenafvoer en een andere bathymetrie (die van  1960) op de zoutindringing in vergelijking met de referentiesimulatie. Zoveel mogelijk modelparameters  worden constant gehouden en enkel voor de te onderzoeken effecten worden parameters aangepast. 
    De scenario’s met een zeespiegelstijging van 0,5 en 1 m tonen aan dat het zout in vergelijking met de  referentie situatie verder in het estuarium binnen dringt. Hierbij moet de kanttekening gemaakt worden dat  deze oefening gemaakt werd op de huidige bathymetrie (SCALDIS model 2013). Zo kan een meegroeiende  bathymetrie met de zeespiegel er mogelijks voor zorgen dat het getij niet noodzakelijk verder in het  estuarium zal doordringen en dan zal ook de zoutgradiënt mogelijks minder opschuiven.
    Verder blijkt dat bovenafvoer een zeer grote invloed heeft op zoutindringing. Er is een duidelijke relatie  tussen het volume bovenafvoer en de lengte van zoutindringing. Echter, hoe verder afwaarts, des te ruimer  het estuarium zal zijn, en des te meer volume zoetwater nodig is om het zout verder afwaarts te  verplaatsen/uit te spoelen. Er is dus telkens veel meer zoetwater nodig om het zout nog verder afwaarts uit  te spoelen.
    Als laatste scenario werd de bathymetrie van 1960 in het model geïmplementeerd. Deze kent een geringere  diepgang in het algemeen, vooral in de Zeeschelde. Op deze manier kan de invloed van diepgang ende  daarmee gepaard gaande getijvolume, op zoutindringing bekeken worden. Het zout drong minder ver door  in het estuarium in het model met de bathymetrie van 1960.
    Tenslotte werd nog een korte oefening gemaakt door de jaren 1947 en 1949 ruw te simuleren door de  randvoorwaarden (getij en bovenafvoer) naar deze jaren aan te passen in het model met de bathymetrie van  1960. Deze ruwe oefening toont aan dat de saliniteitswaarden te Antwerpen wel degelijk de hoge gemeten  waarden benaderen die in die jaren opgemeten zijn. Enkele maanden met minimale of geen bovenafvoer  zorgden voor de hoogst gemeten saliniteitswaarden te Antwerpen in de laatste honderd jaar en de  modeloefening bevestigd dit in grootteorde.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors