Najaarstrek 2015-2016 | Lifewatch regional portal

U bent hier

Najaarstrek 2015-2016

In de loop van augustus 2015 begonnen de eerste kleine mantelmeeuwen reeds aan hun najaarstrek, en ruilden ze hun broedgronden in Zeebrugge in voor hun wintergronden in het Zuiden van Spanje en Portugal en in Noord-Afrika. De meeste vogels echter lieten Vlaanderen achter zich in de loop van oktober en november, wat iets later is dan vorig jaar. Sommige vogels vlogen boven land, terwijl anderen verkozen om de kustlijnen te volgen. In tegenstelling tot vorig jaar besloten een paar kleine mantelmeeuwen om deze keer de trek naar het zuiden eens niet te maken. Voor de bruine kiekendieven is er helaas geen data beschikbaar.

Door op de kaart rechts te klikken, kom je terecht op een interactieve kaart die de najaarstrek in 2015 van de kleine mantelmeeuwen toont.

Hieronder kan je enkele eigenaardige reisverhalen lezen.

 

 

Sanne verslaat nog steeds Steven

Vorig jaar werd Steven (4040) (♂), verslagen door Sanne (833) (♀), in de race naar het Zuiden van de kleine mantelmeeuwen. Terwijl Steven maar tot in Port-Étienne, op de grens tussen de Westelijke Sahara en Mauritanië, geraakt was, vloog Sanne nog verder door, nog zuidelijker dan Dakar langs de Senegalese kust. De najaarstrek van 2015 leek een herhaling van vorig jaar: eerst verbleven beide vogels een tijdje in de UK, Sanne vertrok als eerste naar warmere oorden, Steven volgde halfweg oktober, beide vogels vlogen naar exact dezelfde plaats als vorig jaar, en dus Sanne versloeg Steven opnieuw. Ofwel is Steven een grote fan van het kuststadje Port-Étienne, of wel heeft hij niet echt een competitieve instelling. Misschien wordt 2016 Steven's jaar?

Voor een geanimeerde visualisatie van Sanne's en Steven's wedstrijd, klik op het kaartje links.

 

Van de Westerschelde naar de Ebro

Roland-Jan (5134), een mannelijke kleine mantelmeeuw, heeft één grote passie: riviervlaktes! Roland-Jan is een lid van de Vlissingen Gang. Begin augustus 2015 liet hij het Westerschelde estuarium achter zich en zette hij koers naar zijn winter thuis. Na een korte stop aan de Boulonnais kust, vloog hij over het Franse vasteland naar Nantes, volgde hij de kust tot aan de Spaanse grens, vloog hij richting Barcelona, en bereikte hij de Ebro delta aan de Balearische Zee tegen halfweg augustus. Daar bleef hij tot de winter voorbij was.

Voor een geanimeerde visualisatie van Roland-Jan's rivier-naar-rivier trip, klik op het kaartje links.

 

Imme, Katrien en Yente, de luierikken?

Net zoals vorig jaar, leek het alsof Yente (5060), een vrouwelijke kleine mantelmeeuw, niet naar het Zuiden trok tijdens de winter van 2015-2016, maar dat ze enkel tot aan Parijs vloog. Dit is echter niet met zekerheid te zeggen, want een deel van Yente's data ontbreekt. Ook Imme (5199) (♀), leek geen zin te hebben om helemaal naar het verre Zuiden te reizen. Zij nam genoegen met de omgeving van Nantes, in plaats van het warmere Zuid-Spanje. En ken je nog Katrien (1402) (♀), de meeuw die vorig jaar als laatste het UK feestje verliet? Wel, in 2015 heeft ze de UK nooit verlaten, en bleef ze daar voor het volledige winter seizoen! Was de winter van 2015-2016 warm genoeg om in het Noorden te blijven? Of zijn dit gewoon luie vogels...?

Voor een geanimeerde visualisatie van de luie Imme, Katrien en Yente, klik op het kaartje links.

 

Stadsmeisjes

Janis (5133), Luan (5137) en Luna (5215), drie vrouwelijke kleine mantelmeeuwen, bleken grote liefhebbers te zijn van Madrid. Tijdens de winter van 2015-2016 brachten zowel Luan en Luna een groot deel van hun tijd door in de grootstad. Luan bezocht ook Málaga en enkele andere kleinere stadjes, maar ze belandde altijd opnieuw in Madrid. Janis arriveerde pas in Madrid halfweg januari, na eerst wat tijd doorgebracht te hebben in het Noorden van Frankrijk. In februari konden de drie vogels samen in de stad gespot worden. Zou deze stad ook zo'n grote aantrekkingskracht hebben op mannelijke kleine mantelmeeuwen?

Voor een geanimeerde visualisatie van de stadsmeisjes Janis, Luan en Luna, klik op het kaartje links.

 

Oh neen, het fornuis staat nog aan!

Rond 7 augustus 2015 begon Peter (4047), een mannelijke kleine mantelmeeuw, aan zijn reis naar het Zuiden, na een hele zomer lang gefoerageerd te hebben langs de Belgische kust. Toen hij bij Dieppe kwam echter, keerde hij plots zijn kar, en vloog hij terug naar Zeebrugge. Was hij iets vergeten? Stond het fornuis misschien nog aan? Na dit korte oponthoud, vloog hij in één trek van Zeebrugge naar Sines, een klein Portugees kuststadje. Tijdens zijn reis, die slechts enkele dagen duurde, beperkte hij het aantal stops tot een minimum. Vermoedelijk om de verloren tijd opnieuw in te halen?

Voor een geanimeerde visualisatie van de vergeetachtige Peter, klik op het kaartje links.

 

Late vogels Anke en Vincent

Anke (5039) (♀) en Vincent (5062) (♂), twee kleine mantelmeeuwen, waren dit jaar erg laat met de start van hun najaarstrek. Pas tegen het einde van november 2015, vertrok Anke op haar gemak naar het noorden van Parijs, waar ze 1 maand bleef. Begin januari zette ze dan eindelijk koers naar Noord-Marokko, ergens tussen Tanger en Rabat. Vincent verliet Vlaanderen nog later dan Anke, vermoedelijke ergens halfweg januari (dit kan niet met zekerheid gezegd worden, omdat een deel van de data ontbreekt). Eind januari-begin februari bracht Vincent wat tijd door rond Nantes. Halfweg februari bereikt hij alsnog zijn eindbestemming, het noorden van Spanje.

Voor een geanimeerde visualisatie van de late vogels Anke en Vincent, klik op het kaartje links.

 

Zilvermeeuwen

De meeste zilvermeeuwen, een niet-migrerende vogelsoort, bleven in Oostende tijdens de winter van 2015-2016. Verschillende vogels echter trokken op regelmatige basis naar Noord-Frankrijk, v.bLeslie (6013) (♀), Stephanie (6036) (♀) en Wendy (6037) (♀) verbleven aan de Boulonnais kust, en Roeland (6002) (♂​) kon je zelfs vinden in Normandië. En verschillende andere meeuwen [Jan (6001) (♂), Karen (6003) (♀), Klaas (6070) (♂), Luc (799) (♂), en Wilma (783) (♀)], bezochten regelmatig een afvalverwerkingsinstallatie (Baudelet Environnement) in Blaringhem. De dapperste zilvermeeuw in de groep moet echter Magda (6043) (♀) zijn: zij stak zelfs het Kanaal over naar de UK!

Voor een geanimeerde visualisatie van de zilvermeeuwen tijdens de winter, klik op het kaartje links.

 

Winter locaties

Tijdens de winter van 2015-2016 (december tot februari), verbleven de drie vogelsoorten op verschillende locaties. De kleine mantelmeeuwen ruilden het koude Vlaanderen in voor warmere oorden en konden gevonden worden in de buurt van Coimbra, Lissabon, Sevílla, Tanger, Casablanca, en langs de kusten van Algerije, Westelijke Sahara, Mauritanië, en zelfs Senegal! De zilvermeeuwen, die niet migreren, verlieten hun broedgronden niet en bleven in de buurt van Oostende, alhoewel sommige gespot werden in de UK, in Normandië, en langs de Boulonnais kust. Helaas is er geen data beschikbaar voor de bruine kiekendieven.

Om te zien waar de verschillende vogels hun winter doorbrachten, klik op het kaartje links.